Tränarpresentation: Ulf Persson
Nyheter
Tränarpresentation: Ulf Persson
Datum januari 20, 2023

Namn: Ulf Persson

Ålder: 53 år.

Tränar: Till största delen tävlingsgruppen. Jag har en dag i veckan med utvecklingsgruppen och hjälper även till lite som assisterande tränare med gymnasiespelarna.

Tränaruppdrag: Som ung tränare hade jag ett par intressanta och lärorika år som tränare utomlands (Italien, Schweiz och framförallt i Tyskland) innan jag slutligen hamnade hos IS Göta i Helsingborg. I Göta var jag aktiv under många år och hade förmånen att tillsammans med duktige tränaren Peter Johnson jobba med många bra spelare, bland annat ett flertal Sverigeettor i juniorklasserna. Jag har också ingått i Svenska Tennisförbundets tränarteam och haft ett antal juniorlandslagsuppdrag. Jag har även varit med som ansvarig eller assisterande tränare på många Tennis Syd-läger genom åren och som ledare på både Pirres Pokal och Sofias Cup och under Next Gen-slutspelet i Båstad. Under ett par år var jag assisterande tränare på tennisgymnasiet i Båstad och här i Fair Play är jag också ansvarig för damlaget under Elitserien.

Karriär som spelare: Jag var rankad etta i Sverige som femtonåring och vann bland annat JSM i både singel och dubbel. Hann också med om att vinna lag-EM-guld och gick till semi i dubbel på individuella EM. Tyvärr fick jag redan som tonåring göra tidig sorti från karriären på grund av en envis axelskada. Jag spelade bara ett fåtal proffsturneringar innan jag lämnade in och sedermera sadlade om till tränare.

Tränare som har inspirerat: Den förste jag kommer att tänka på och det självklara valet är den erkänt duktige och mycket framgångsrika Helsingborgs TK-tränaren Pawel Strauss som jag hade under mina bästa år som junior, men även Dan Elgegren hjälpte mig mycket åren innan. Många har och fortsätter att inspirera mig kontinuerligt, däribland mina nuvarande kolleger på Fair Play, men även tränare på Youtube och andra kolleger runtom i landet. Man blir aldrig färdig som tränare utan man kan hela tiden utvecklas och förbättra sig och inspirationskällorna är många.

Tennisövning som du själv gillade som spelare: Som de flesta juniorer gillade jag ”Kung” och diverse match- och attackövningar, men kunde också finna stor njutning i att spela cross och raka med tyngdpunkt på precision varvat med intensiva korgövningar där ens snabbhet och förmåga att röra sig effektivt på banan sattes på prov. Tennis var livet och jag gillade de flesta övningarna!

Fritidsintressen: Jag kom precis på vilket inrutat liv jag har och det är tennis för i stort sett hela slanten! Dock är mitt andra stora intresse sedan tonåren musik. Jag spelar gitarr, lite piano och försöker mig på att sjunga till egenkomponerade låtar när inspirationen flödar.

Tre saker du inte kan vara utan: Bibeln, min gitarr och nostalgiska minnen.

Beskriv dig själv som tränare: Rak, ärlig, noggrann, har höga krav och ett hyfsat tekniskt öga. Kan dock bli lite för kritisk ibland i all välmening, men jobbar på det och hoppas det syns och märks på banan i den dagliga träningen!

Bästa tennisminne: När jag 1984 som ett år ung i klassen vinner JSM inne i 16 årsklassen, yes! Intåget på en fullsatt centercourt i Båstad under Kalle Anka Cup och mina tre minuters spel med Björn Borg som tolvåring under en välgörenhetsgala i Baltiska Hallen i Malmö är andra minnen som poppar upp i skallen med en känsla av glädje, stolthet och nostalgi. Det finns överhuvudtaget många glada, härliga minnen att ta av och det fina med att bli äldre är att man kommer ihåg flera av dom, och att även förlusterna i retrospektiv verkar omges av ett positivare skimmer, ha ha!

 

Tränarpresentation Lars Svensson här.

Tidigare nyheter
Anmäl dig till Swedish Tennis Academy Open
Nästa tävling på Limhamn Tenniscenter är Swedish Tennis Academy Open som spelas 27 juli-9...
På måndag startar “Tennis skapar Fair Play i hela Malmö”
På måndag startar “Tennis skapar Fair Play i hela Malmö” med gratistennis i Gullviksparken...
Grupper Kul-i-sommar 17-20 juni
Nästa vecka, 17-20/6, arrangerar vi Kul-i-sommar på System Verification Fair Play Stadion. Vi hälsar...
Schema sommartennis vecka 25
Information om träningstider för sommarträningen på Limhamn Tenniscenter under vecka 25 (måndag 17/6–torsdag 20/6)...