Tränarpresentation: Jonas Wallgård
Nyheter
Tränarpresentation: Jonas Wallgård
Datum februari 3, 2023

Namn: Jonas Wallgård

Ålder: 59 år.

Tränar: Jag är ansvarig för tävlingsgruppen och tennisgymnasiet.

Tränaruppdrag: Jag började som collegetränare på Drake University i Des Moines, Iowa, direkt efter jag gått ut college 1989. Fyra år senare, 1993, startade jag en egen akademi tillsammans med Gary Donnelly och den hade vi i ungefär ett år innan jag började som Tennis Director på Racquet Club West i Des Moines. 1997 flyttade jag till Kalifornien för ett tränarjobb på Top Seed Tennis Academy och där stannade jag fram till jag återvände till Sverige 2018. Före flytten kontaktade jag några personer som jag känner inom tennisen och kollade om det fanns jobbmöjligheter. Janne Immonen var en av dem och via honom kom jag i kontakt med Robin Borg, som då var ansvarig för Swedish Tennis Academy. Jag hjälpte till som tränare i akademin. I den vevan gjorde Fair Play om organisationen och jag fick en heltidstjänst i augusti det året.

Karriär som spelare: Som så många andra blev jag inspirerad av Björn Borgs framgångar och började spela tennis som nioåring. Jag spelade också mycket fotboll fram till jag var 14-15 år. Min tidiga juniortid i tennis var inte något att hänga i julgranen, men jag blev bättre och bättre. Mitt sista år som junior var jag trea i Skåne i min ålder och tia i Sverige. Sedan fick jag och några killar från Höllviken chansen att åka runt i Europa och spela satellitturneringar (lägsta proffsnivån). Det gick inte så bra, jag fick några rankingpoäng i dubbel men någon större succé blev det inte. Många tennisspelare åkte till USA och gick på college vid den tiden och den vägen valde jag också. Jag fick möjligheten att åka till Kalifornien och spela på ett juniorcollege. Det gick över förväntan och sedan kom jag till University of Southern California, som är en toppskola i USA. Jag pluggade fyra år på skolan och spelade i laget i tre år. Min collegekarriär blev ganska lyckad. Vi vann fyra nationella lagtitlar och jag var rankad topp 20 individuellt i division 1. Min största merit är när jag vann en stor collegeturnering i Milwaukee. En annan höjdpunkt är när jag vann lag-SM utomhus med Höllviken 1985.

Tennisövning som du själv gillade som spelare: Jag är en träningsprodukt som kan stå och slå cross i timmar, så alla övningar där man bara står och nöter. Ganska tråkigt tycker nog många, men jag gillade sådana övningar. Det var samma sak när jag började spela golf. Jag kunde stå på driving rangen i timmar och bara slå med en klubba.

Fritidsintressen: Utomhusaktiviteter gillar jag. Golf, skidåkning, vandring och vattensport. Brorsan var intresserad av segling så vi hängde mycket på Näset och surfade när vi var yngre. Intresset för skidåkning har också varit stort från tidig ålder till nu.

Tre saker du inte kan vara utan: Min fru och mina tre barn. Sorry, det är fyra saker.

Beskriv dig själv som tränare: Engagerad. En tränare som har bra öga för teknik. Jag bryr mig och vill se alla elever göra framsteg. Jag har tålamod och vet att alla bitar inte faller på plats över en natt. Ibland tar det tid, så det är bara att jobba vidare med spelaren.

Bästa tennisminne: När jag vann en stor collegeturnering i Milwaukee inför cirka 7000 åskådare och efter matchen fick träffa Stan Smith, Vitas Gerulaitis och Tim Gullikson för första gången. Sedan träffade jag dem flera gånger i olika sammanhang. Jag har spelat uppvisningsmatcher mot både Vitas och Tim när de var i slutet av sina karriärer. Uppvisningsmatcher och välgörenhetstillställningar är vanligt i USA. När jag bodde i Des Moines spelade Martina Navratilova och Chris Evert Lloyd, de två stora damstjärnorna på 80-talet, uppvisningsmatch och på läktarna satt säkert 5000 personer. Det var samma sak i Los Angeles. Agassi, bröderna Bryan och Sharapova hade alla sina egna projekt som de samlade in pengar till. Det var alltid något på gång på klubben.

 

Se fler bilder på Instagram.

 

LÄS TIDIGARE PRESENTATIONER

 

Tidigare nyheter
Sommarpriser på System Verification Fair Play Stadion
Passa på att spela tennis och padel till rabatterade priser på System Verification Fair...
Anmäl dig till Swedish Tennis Academy Open
Nästa tävling på Limhamn Tenniscenter är Swedish Tennis Academy Open som spelas 27 juli-9...
På måndag startar “Tennis skapar Fair Play i hela Malmö”
På måndag startar “Tennis skapar Fair Play i hela Malmö” med gratistennis i Gullviksparken...
Grupper Kul-i-sommar 17-20 juni
Nästa vecka, 17-20/6, arrangerar vi Kul-i-sommar på System Verification Fair Play Stadion. Vi hälsar...